Roman-

kursus

Romankursus

København - efterår 2025

Vil du gerne skrive en roman? Er den på idéplanet - eller er du så småt i gang? Mangler du overblik, struktur og sparring? Så er dette kursus måske noget for dig.

Dette kursus er for alle, der gerne vil skrive i denne længere genre.

Som altid består kurset af relevante oplæg fra os – og med masser af skriveøvelser, vi spejler de forskellige tematikker i.

Vi kommer omkring både indhold og form. Hvordan man tumler med det ofte store fortællende stof, og hvordan man arbejder med struktur. Hvordan kommer man videre, hvis man går i stå? Hvordan arbejder man i dybden med karakterer, sprog, miljø og plot (og delplots)?

Kurset foregår i Dansk Forfatterforenings lokaler på Christianshavn otte mandagsaftener i perioden 18. august til med den 6. oktober kl. 18.00-21.00.

Undervisningsform

Der er ikke ”lektier” mellem undervisningsgangene.

Underviserne holder oplæg med indlagte øvelser, og vi skriver på stedet og taler om teksterne. Derhjemme kan du med fordel skrive din tekst igennem en gang til for at omsætte nye refleksioner til praksis.

Du skal heller ikke læse teori på forhånd. Vi præsenterer essensen for dig, og du får hver gang et stykke papir, der opsummerer med henblik på praksis, så du til sidst har et 10-15 siders inspirationskompendium med kildehenvisninger, hvis du får lyst til selv at dykke længere ned i noget af det.

For at sikre et intimt skriftrum optager vi ikke mere end 12 kursister på vores hold med fremmøde. 

Praktiske

oplysninger

Romankursus

(København)

(*) Rabat gives til studerende, tidligere kursister samt medlemmer af Dansk Forfatterforening.

Tilmeldingsfrist: den 10. august 2025

Program

Mandag den 18. august kl. 18.00-21.00

1. Hvad er en roman? / v Trisse Gejl

Hvordan skriver man egentlig en roman?

Denne første gang handler om forskellige tilgange til den længere fortælling.

Hvordan arbejder du fx konstruktivt med scener og struktur, med idéudvikling og hvordan væver du det hele sammen?

Mandag den 25. august kl. 18.00-21.00

2. Romangenrens spændvidde / v Anita Bech Albertsen

Der er langt fra den klassiske roman til fx den senmoderne kortroman – og derimellem findes der flere forskellige undergenrer og genrebrydende fortællinger. Hvilken form passer bedst til den historie, du gerne vil fortælle?

Mandag den 1. september kl. 18.00-21.00

3. Karakterer, bifigurer og deres relationer / v Trisse Gejl

En romankarakter skal gerne være ”stærk” nok til at læseren har lyst til at opleve hele universet gennem den eller dem. Handlingen drives ofte af relationer mellem karaktererne. Og så er der alle bifigurerne. Der skal jo være nogle mennesker … Men hvad skal de? Hvordan udnytter du de muligheder, karakterne rummer?

Mandag den 8. september kl. 18.00-21.00

4. Plot: hovedsporet og sidehistorierne / v Anita Bech Albertsen

Hvad er et plot? Skal en roman have et? Hvordan skaber du et stærkt plot, der driver fortællingen fremad? Hvordan balancerer du hoved- og underplots, så de beriger romanen som helhed? Denne gang dykker vi ned i fremdrift, konfliktstruktur, spænding og tematiske forbindelser mellem hoved- og bipersoners fortællinger.

Mandag den 15. september kl. 18.00-21.00

5. Romanens verden – miljø, setting og tidsperiode / v Jo Hermann

Hvordan skaber du en troværdig og stemningsfuld ramme for din fortælling? Denne gang arbejder vi med miljøbeskrivelse, setting og tidsperiode – fra sanselige detaljer til historisk præcision. Vi ser på, hvordan omgivelserne kan understøtte karakterer og plot, og hvordan tid og sted kan blive en aktiv medfortæller i din roman.

Mandag den 22. september kl. 18.00-21.00

6. Tiden i romanen – tempo, spring og perspektiv / v Anita Bech Albersten

Hvordan kan du arbejde bevidst med de tidslige greb i din roman? Vi undersøger fortælletempo, spring i tid som flashback og flashforward samt forskellen på bagudsyn og medsyn. Gennem litterære eksempler og skriveøvelser fordyber vi os i, hvordan valg af tidslige greb som fx tempus – datid, nutid eller fremtid – påvirker fortællingens æstetiske kvaliteter.

Manddag den 29. september kl. 18.00-21.00

7. Fortælleforhold / v Trisse Gejl

Hvem har autoriteten til at sige hvad om hvem? Hvordan skaber du den? Og hvad hvis der er flere fortællere? Så bliver det sjovt.

Fredag den 6. oktober kl. 18..00-21.00

8. Det store redigeringsarbejde – løbende og endeligt / v Jo Hermann

Der kommer faser, hvor man mister overblikket. Men der er mange forskellige redskaber, man kan bruge, alt efter temperament. Vi gennemgår her til sidst nogle af dem, vi selv har haft glæde af, og som du kan tage med hjem til dit videre arbejde.

Kurset finder sted i Dansk Forfatterforenings lokaler på Strandgade 6, 1401 København K.

Tilmeld dig...

Romankursus (KBH)

TEKSTURA

Tekstura er en erhvervsdrivende forening, der udbyder kurser i kreativ skrivning og tilbyder konsulentlæsning på færdige eller delvist færdige manuskripter.

Kontakt:

© 2025 Tekstura